Logo

10 giga på tavlen: Sådan bliver vedvarende energi på land til en grøn vindersag for alle

En reel gevinstdeling kan sætte hastigheden op på udbygningen af vedvarende energi på land, som lige nu går alt for langsomt. Kraka Economics præsenterer en gevinstdelingsmodel, som skaber incitamenter for en hurtig og gnidningsfri opstilling af VE på land.
September 7, 2023

Udbygningen af vedvarende energi (VE) på land går for langsomt, og hvis ikke tempoet kommer op, kan Danmark ikke indfri de politisk satte mål om at firedoble kapaciteten inden 2030. Kraka Economics har udviklet en gevinstdelingsmodel, der kan få udbygningshastigheden op, og som samtidig griber muligheden for at gøre landet endnu grønnere ved at skabe mere vild natur.

 

Modellen sikrer incitamenter hele vejen rundt, når opstillere af VE planlægger deres projekter. Modellen giver betydeligt større kompensationer, end det er tilfældet i dag. Beregninger viser så god økonomi i de landbaserede VE-projekter, at der er rigelige midler til at belønne alle berørte parter i de lokalsamfund, der lægger jord til. For når strøm fra havvind, landvind og sol sælges til nogenlunde samme pris, men omkostningerne på land er lavere, bliver de økonomiske overskud tilsvarende højere. Statslige udbud har allerede vist, at private virksomheder har betalingsvillighed for retten til at opstille havvind, og den betalingsvillighed bør kun være endnu større på land.

 

Kraka Economics præsenterer modellen på en konference sammen med Dansk Industri fredag den 8. september, hvor samtalen med forskellige interessenter begynder om, hvordan der for alvor kan komme fart på grøn udbygning af energi og natur i Danmark.

 

Peter Mogensen, direktør i Kraka Economics, forklarer, at etablering af VE på land, som så meget andet, handler om økonomiske incitamenter, der kan skabe goodwill hos fx naboer, der får en ordentlig kompensation, og velvilje hos naturorganisationer, der får finansiering til etablering af endnu flere beskyttede naturområder og mere biodiversitet.

 

- Når både kommunen, jordejeren, naboen og naturorganisationerne kan se idéen og ikke bare accepterer, men omfavner projektet, fordi det stiller dem bedre end før, kan vi på kort sigt få ekstremt meget vedvarende energi i stikkontakterne til gavn for hele landet. Og VE-opstillerne vinder alene på at få mulighed for endelig at komme i gang med at opstille, siger han.

 

Peter Mogensen understreger, at initiativet går på to ben, der er afhængige af hinanden, nemlig natur og vedvarende energi på land. Det kræver, at vidt forskellige interesser mødes og skaber plads til hinanden.

 

Og modsat hvad mange tror, er der faktisk masser af plads til både solceller og vindmøller ude omkring i landet. Vores incitaments- og udbudsmodel skal så finde de bedst egnede områder, så vi får meget mere af det grønne – på alle måder, siger Peter Mogensen.

 

Rapporten, inklusive gevinstdelingsmodellen, er omtalt i Berlingske den 6. september 2023.

 

 

Ved henvendelse, kontakt os her